Историјат

Средња стручна школа Душан Тривунац Драгош Сврљиг

Гимназија

Општи смер - (4 године)

Туристичко-хотелијерски техничар

Трговина, угоститељство и туризам - (4 године)

Машински техничар моторних возила

Машинство и обрада метала - (4 године)

Трговац

Трговина, угоститељство и туризам - (3 године)

Економски техничар

Економија, право и администрација - (4 године)

Божидар Здравковић био је први директор самосталне школе.

У то време школа је имала преко двадесет одељења, у првом и другом разреду усмереног образовања.

Неки од професора који су рад почели са отварањем школе су: професор физичког Горан Милошевић, професор хемије Драгана Ракић, професор социологије Славица Николић, библиотекар Десимир Тодоровић, садашњи директор Лела Митић и други…

Истовремено велики број бивших ученика данас ради у школи нпр. професор математике, информатике, техничког цртања, биологије, професори економске групе предмета, вероучитељ, секретар школе, што говори не само о младом кадру већ и о традицији релативно младе школе, а што је најзначајније и константној и постојаној вези ученика и школе.

У школи је радило и данас ради неколико истакнутих уметника и песника.

Професор српског језика Радослав Вучковић који је до данас објавио неколико књига. Објављује у свим значајним книжевним листовима и часописима. Пише поезију за одрасле и децу,кратку причу и превод са словеначког,македонског и бугарског језика. Превођен на енглески, немачки, руски, бугарски и македонски језик. Објављиван у Јапану на енглеском језику. Објавио следеће књиге песама: Три срцоказа, Са пештерских источника, Корени и корови, Бунила, Тавни наук, По распећу, Радовање и играње…  Добитник је тридесетак књижевних награда, између осталих престижну Дисову награду добио је 1988. године. Члан је удружења књжевника Србије.

За две деценије рада у школи је образовање стекло неколико хиљада ученика, који су касније показали изузетне резултате на студијама и раду. Сваке године се пригодном прославом обележава дан Светог Саве, где упркос релативно скромним условима, ученици у сарадњи својим професорима испољавају максималну мотивисаност и креативност. Од 2004.године функционише Ученички парламент који обрађује важне и актуелне теме адекватне за адолесцентни узраст, са првенственим циљем да се развијају самоиницијатива и самоактуализација младих људи. Своје активности ученички парламент реализује у просторији клуба ученика.