Istorijat

Božidar Zdravković bio je prvi direktor samostalne škole.

U to vreme škola je imala preko dvadeset odeljenja, u prvom i drugom razredu usmerenog obrazovanja.

Neki od profesora koji su rad počeli sa otvaranjem škole su: profesor fizičkog Goran Milošević, profesor hemije Dragana Rakić, profesor sociologije Slavica Nikolić, bibliotekar Desimir Todorović, sadašnji direktor Lela Mitić i drugi…

Istovremeno veliki broj bivših učenika danas radi u školi npr. profesor matematike, informatike, tehničkog crtanja, biologije, profesori ekonomske grupe predmeta, veroučitelj, sekretar škole, što govori ne samo o mladom kadru već i o tradiciji relativno mlade škole, a što je najznačajnije i konstantnoj i postojanoj vezi učenika i škole.

U školi je radilo i danas radi nekoliko istaknutih umetnika i pesnika.

Profesor srpskog jezika Radoslav Vučković koji je do danas objavio nekoliko knjiga. Objavljuje u svim značajnim kniževnim listovima i časopisima. Piše poeziju za odrasle i decu,kratku priču i prevod sa slovenačkog,makedonskog i bugarskog jezika. Prevođen na engleski, nemački, ruski, bugarski i makedonski jezik. Objavljivan u Japanu na engleskom jeziku. Objavio sledeće knjige pesama: Tri srcokaza, Sa pešterskih istočnika, Koreni i korovi, Bunila, Tavni nauk, Po raspeću, Radovanje i igranje…  Dobitnik je tridesetak književnih nagrada, između ostalih prestižnu Disovu nagradu dobio je 1988. godine. Član je udruženja knjževnika Srbije.

Za dve decenije rada u školi je obrazovanje steklo nekoliko hiljada učenika, koji su kasnije pokazali izuzetne rezultate na studijama i radu. Svake godine se prigodnom proslavom obeležava dan Svetog Save, gde uprkos relativno skromnim uslovima, učenici u saradnji svojim profesorima ispoljavaju maksimalnu motivisanost i kreativnost. Od 2004.godine funkcioniše Učenički parlament koji obrađuje važne i aktuelne teme adekvatne za adolescentni uzrast, sa prvenstvenim ciljem da se razvijaju samoinicijativa i samoaktualizacija mladih ljudi. Svoje aktivnosti učenički parlament realizuje u prostoriji kluba učenika.